Nezařazené
Ako variť v tretej fáze ketodiet
Zvládli ste úspešne prvé dve fázy bielkovinovej diéty, a teraz so môžete dopriať aj fajnové normálne, varené jedlá. Aj keď máte povolené zemiaky, ryžu a niektoré druhy mäsa, musíte si dať pozor na to, ako budete jednotlivé pokrmy dodržiavať. Cukry a tuky sa totiž neraz ukrývajú aj v takých potravinách, na ktoré by ste to nikdy nepovedali.
Príprava mäsa
- Pri príprave mäsa nepoužívajte žiaden tuk. Jediný druh tuku, ktorý je povolený, je olivový olej, no chutné mäso pripravíte aj bez neho. Zaobstarajte si kvalitnú panvicu a mäso pripravujte na sucho.
- Najlepším spôsobom úpravy mäsa sú steaky. Pri nich nepotrebujete olej a ani žiadne iné dochucovanie mäsa. Postačí vám čierne korenie a soľ. Veľmi chutným receptom je napríklad hovädzie mäso na hubách a baklažánu Prodietix.
- Mäso s omáčkou si nechajte až na obdobie po diéte.
- K mäsu jedzte radšej zeleninu. Tak si budete môcť svoje povolené potraviny rozdeliť na dva chody v priebehu dňa.
Prílohy
- Zemiaky pripravujte iba v osolenej vode.
- Ak si ich chcete upiecť, nepoužívajte nič iné, ako je trochu olivového oleja. Na pekáč môžete položiť papier na pečenie, pri ktorom nemusíte použiť žiadny lej ani iný tuk.
- Do zemiakovej kaši nepoužívajte maslo, mlieko ani smotanu.
- Ryžu nepražte, ale varte vo vode. Taktiež môžete použiť trošku olivového oleja.
Strukoviny
- Povolené strukoviny len varte.
- Na zlepšenie chute ich pokvapkajte olivovým olejom a poriadne osoľte.
- Chuťovo sa k strukovinám hodia rôzne bylinky, napríklad rozmarín, tymian alebo petržlenová vňať.
- Strukoviny môžete pokvapkať šťavou z citróna, ktorá z nich vytiahne vitamín C.
Zelenina
- Zeleninu si pripravujte taktiež bez tuku.
- Poriadne ju soľte a miešajte s kvalitným olivovým olejom.
- Zeleninu môžete spracovať aj do formy polievok. Pri ich príprave však nepoužívajte žiadne maslo, mäso a cestoviny.